Wat doen we?

Los van partijprogramma’s:

MDD is een platform voor scherp geprofileerde politici die zich niet willen vastleggen op een partijprogramma. Bij ons opereert een volksvertegenwoordiger op eigen titel. Het platform MDD  neemt de rol op zich haar volksvertegenwoordiger zo goed mogelijk te ondersteunen. 

Individuele autonomie + verantwoording:

Onze kandidaten hebben dus de vrijheid te spreken en te stemmen op basis van hun eigen overtuigingen. Maar daar staat bij MDD wél iets tegenover! Wij zien erop toe dat onze volksvertegenwoordigers online op een zeer persoonlijke manier – via blogs of vlogs – periodiek verantwoording afleggen aan het electoraat. En dat ze goed bereikbaar zijn voor vragen vanuit het publiek, alsmede bereid tot dialoog.

Ideologie zit in de weg:

MDD onderkent dat politiek en samenleving complex zijn geworden. Wij gebruiken dat gegeven echter niet om burgers – u dus – op afstand te zetten, maar zien juist  een uitdaging om via onze kundige volksvertegenwoordigers in heldere taal complexe (Europese) zaken te verwoorden. Dat verwoorden gaat ons inziens het beste als volksvertegenwoordigers niet worden gehinderd door een vaststaande (linkse of rechtse) ideologie. Als zij vrijuit kunnen spreken, zonder rekening te hoeven houden met een partijstrategie. 

Inclusieve kandidaatselectie:

Iedereen met een sterke toekomstvisie en een daaruit voortvloeiende agenda kan zich aansluiten bij ons platform. Elke kandidaat brengt eigen interessesferen en speerpunten mee. Wij willen dat niet sturen. Wel kijken we naar overtuigingskracht waarmee de kandidaat zijn of haar eigen agenda kan presenteren.

Echt iets te kiezen hebben:

Door onze aanpak krijgen kiezers de kans op iemand te stemmen waarvan het individuele profiel ze aanspreekt. Daardoor wordt het eindelijk mogelijk uit volle borst te zeggen of te denken: ‘Dat is mijn man in het Europees Parlement! of dat is mijn vrouw!’  

Kritisch toezicht op Europa:

Door het gezaghebbende en uitgesproken volksvertegenwoordigers verkozen te krijgen in het Europees Parlement, versterken we de controlerende functie. En beperken we -prettige bijkomstigheid- de invloed van partijpolitiek en machtige lobby’s. 

Transparantie + Dialoog:

Bij MDD staan openheid en transparantie hoog in het vaandel. We streven naar een samenleving waar burgers zich, als ze dat willen, veel rechtstreekser – dus niet via partijen – met de democratie kunnen bemoeien. Fractiediscipline en partijbelangen zijn wat ons betreft, als gezegd, negatieve factoren: ze maken van intelligente en kundige volksvertegenwoordigers met meel in de mond pratende ja-knikkers, die hoofdzakelijk door de partijlijn te volgen hun mooie salaris opstrijken. Zeker in het Europees Parlement is dat een plaag!

Ondersteuning + Mobilisatie:

Democratie moet twee kanten uit werken: onze volksvertegenwoordigers leggen periodiek aan u uit wat ze doen en waarom ze voor of tegen iets gestemd hebben.  En u kunt via hen nieuwe onderwerpen en invalshoeken naar het Europees Parlement brengen.

Deelt u onze visie op een meer directe en gezaghebbende democratie? Sluit u dan aan bij MDD. U kunt kiezen uit ondersteunen, doneren of zelf kandidaat worden.

Word lid!

Word lid

Uw stem, uw vrijheid, onze toekomst.

Doe mee en maak het verschil!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring krijgt op onze website. Bekijk Privacyverklaring